Projektom RoboFutura, vođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255 će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a 80 za izradu i programiranje mobilnih aplikacija.

Povodom dovršetka procesa ugovaranja projekata iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske 12. svibnja 2021. godine organizirao je svečanu dodjelu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela i Upravljačkog tijela za provedbu Europskog socijalnog fonda.

Projektu RoboFutura čiji je nositelj Udruga za robotiku Futura iz Kaštel Starog na čelu s predsjednikom GoranomSamardžićem, prof., a projektni partneri: JU Makarska razvojna agencija – MARA, Grad Makarska, Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje Split te OŠ Stjepana Ivičevića Makarska odobreno je 2.174.759,31 kn, u okviru Poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za popularizaciju STEM-a”, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Projektni prijedlog predlaže brojne aktivnosti kojima je glavni cilj uključivanje učenika osnovnih škola u Makarskoj u robotiku kao novog područja STEM-a u Makarskoj. Projekt je nastao kao svojevrstan nastavak aktivnosti koje je JU MARA započela 2018. i 2019. u suradnji sa prijaviteljem Udrugom Futura i makarskim osnovnim školama kada je radionice robotike pohađalo oko 110 učenika.

rojektom RoboFutura, vođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255 će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a 80 za izradu i programiranje mobilnih aplikacija, kojima se postiže prepoznavanje osobnih kompetencija učenika, razvijanje vještina programiranja kroz igru i zabavu, primjenu novih znanja i tehnologija u svakodnevnom radu i učenju, te osposobljavanje učenika za kreativno rješavanja zadataka.

Osim navedenog, projektom se planira aktivnost adaptacije i cjelovitog opremanja suvremenom opremom i robotima dvije školske učionice OŠ Stjepana Ivičevića u „STEM centar za robotiku“, a koju će provoditi partner Grad Makarska. Organizacija ovakvog trajnog postava prostora za robotiku će na lokalnoj razini služiti kao poligon za razvoj znanstvenih i stručnih sadržaja, timski rad, razvoj projekata, prezentaciju tehnologije, razvoj međusektorske suradnje i koji će na koncu iznjedriti nove ideje za razvoj i popularizaciju znanstveno-tehnoloških sadržaja Grada Makarske.

Sudjelovanje znanstvene organizacije FESB-a Splitu u svojstvu partnera u projektu daje veliki značaj kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Stručnjaci fakulteta bit će uključeni u jačanje kapaciteta nositelja i partnera i to kroz inovativne metode podučavanja, uz prisustvo humanoidnog robota koji će dodatno zainteresirati djecu, polaznike radionica. Humanoidni robot tako će biti prisutan na radionicama robotike i biti dodatna vrijednost čitavome projektu.

Pogotovo nas vesele radionice robotike za djecu s teškoćama u razvoju za 20 članova Udruge osoba s invaliditetom Sunce.

Projektnu prijavu pripremio je tim Makarske razvojne agencije – MARA na čelu s ravnateljicom Lidijom Vukadin-Vranješ.

“Ponosan sam što smo zajedno sa svojim partnerima JU Makarska razvojna agencija – MARA, Grad Makarska, Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje Split te OŠ Stjepana Ivičevića Makarske ostvarili veliki uspjeh gdje nam je odobreno 2.174.759,31 kn bespovratnih sredstava za popularizaciju STEM-a”, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Iznimno mi je drago što smo trenutno od 24 dodijeljena ugovora, jedini u Splitsko-dalmatinskoj županiji zadovoljili sve kriterije vrednovanja projekta i ostvarili bespovratna sredstva. Radujemo se početku provedbe projekta na zadovoljstvo svih učenika uključenih u izvedbu”, rekao nam je predsjednik Udruge za robotiku „Futura“ Goran Samardžić, prof.

Izvor: https://www.dalmacijadanas.hr/