RAZGOVOR S PROFESOROM GORANOM SAMARDŽIĆEM

Kaštelanska udruga za robotiku Futura već neko vrijeme na širem području Splitsko-dalmatinske županije provodi projekt RoboFutura, s tim povodom ovih smo dana kratko razgovarali s predsjednikom udruge Futura profesorom Goranom Samrdžićem.

Za sve one koji se do sada nisu imali priliku upoznati s radom udruge Futura, možete li objasniti čime se udruga bavi i tko su članovi udruge?

Udruga za robotiku Futura, osnovana je 2017. godine, u svrhu edukacije djece i mladih iz područja robotike i programiranja. Robotika je danas sve popularnija i izraženija u svim granama djelatnosti, stoga smo odlučili svoje znanje i vještine prenijeti mladim naraštajima koji će kreirati budućnost.
Udruga Futura djeluje aktivno u prostorima gimnazije u Kaštelima, na adresi: Polinovac 8, u Kaštel Novom.
U svom radu koristimo moderno opremljene učionice gdje učenici pod stalnim nadzorom profesora, mentora i savjetnika razvijaju svoje vještine, umijeća i kompetencije na najmodernijoj i najsofisticiranijoj opremi.
S učenicima rade članovi udruge, a to su osim mene i Joško Samardžić, Tome Kovačević, Mia Osibov, Mateja Tičinović, Marko Vučemilović – Šimunović i Ivan Dražić-Šegrt.

Koji su vam osnovni ciljevi i kakve ste rezultate do sada postigli?

Glavni cilj nam je educirati nove generacije, predškolce i učenike u svrhu znanstvenog i tehničkog opismenjavanja, tehničkog odgoja i obrazovanja te omogućavanja stvaralačkog rada, odnosno izražavanja i potvrđivanja stvaralačkih sposobnosti, znanja i vještina. Na taj način djeca stječu digitalnu kompetenciju.
Kroz naš dosadašnji rad organizirali smo i održali niz edukativnih radionica, počevši od predškolaca u Dječjim vrtićima Kaštela, u osnovnim školama Stjepana Ivičevića i Oca Petra Perice u Makarskoj te gimnaziji u Kaštelima.

Kazali smo da u ovom trenutku provodite projekt RoboFutura koji se financira iz Europskog socijalnog fonda?

Tako je, nositelj projekta RoboFutura je naša udruga Futura iz Kaštel Starog, a projektni partneri su JU Makarska razvojna agencija – MARA, Grad Makarska, Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje Split te osnovna škola Stjepana Ivičevića Makarska. Za realizaciju projekta odobreno je 2.174.759,31 kuna, u okviru Poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za popularizaciju STEM-a”, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Što projekt donosi?

Projektni prijedlog predlaže brojne aktivnosti kojima je glavni cilj uključivanje učenika osnovnih škola u Makarskoj u robotiku kao novog područja STEM-a u Makarskoj. Projekt je nastao kao svojevrstan nastavak aktivnosti koje je JU MARA započela 2018. i 2019. u suradnji s prijaviteljem projekta udrugom Futura i makarskim osnovnim školama kada je radionice robotike pohađalo oko 110 učenika.
U STEM centru škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj proteklih su dana u suradnji s Udrugom Futura održane radionice robotike za učenike od petog do osmog razreda.
Uvođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255 u školi Stjepana Ivičevića će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a 80 učenika u školi Oca Petra Perice osposobit će se za izradu i programiranje mobilnih aplikacija. Ovim aktivnostima se postiže prepoznavanje osobnih kompetencija učenika, razvijanje vještina programiranja kroz igru i zabavu, primjenu novih znanja i tehnologija u svakodnevnom radu i učenju, te osposobljavanje učenika za kreativno rješavanja zadataka.
Iznimno mi je drago što je naš projekt RoboFutura prepoznat kao kvalitetan i razvojan projekt za djecu i mlade. Kroz ovaj projekt cilj je popularizirati robotiku kao tehnologiju, znanost, matematiku i fiziku među djecom i mladima.

Nedavno ste u sklopu projekta odradili i studijski posjet tvrtki Rimac Automobili u Svetoj Nedelji, kao i Fakultetu elektrotehnike i računarstva i tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu?

Posjete su odrađene  u cilju jačanja kapaciteta Udruge za robotiku Futura  i provedbe programa robotike u makarske osnovne škole, kao dijelom popularizacije STEM-a na području Grada Makarske i Splitsko-dalmatinske županije.
Najprije smo posjetili tvrtku Rimac Automibili gdje su nakon izlaganja i prezentacije u showroomu, gdje nas je stručno vodstvo domaćina upoznalo i provelo kroz odijele  Machining, CNC obrada, Proizvodnja kompozita, Lakirnica, Sastavljanje vozila, Odjeli istraživanja i razvoja (inženjeri). U sklopu samog razvoja automobila, Rimac Automobili razvija veliki broj sustava, komponenti i tehnologija koji će svoju primjenu i tržište pronaći kod drugih proizvođača automobila. Članovi Udruge Futura su ovom prilikom prezentirali svoj rad s učenicima  iz područja robotike te smo ponovno pozvani u posjet novootvorenoj tvornici u ožujku ove godine.
Zatim smo posjetili Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Vidjeli smo tri laboratorija u kojem studenti predvođeni svojim profesorima razvijaju ideje i inovacije na raznim robotskim modelima. Kroz razmjenu iskustava članovi Udruge Futura i profesori FER-a, našli su podosta zajedničkih tema iz područja robotike te su ostavili otvorenom i priliku za daljnju suradnju.
Na kraju studijskog posjeta posjetili smo tvrtku Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu te se upoznali s najnovijom 5G tehnologijom i njihovom primjenom u svakodnevnom životu. Također smo kroz praktičnu radionicu mogli vidjeti sve prednosti VR 3D naočala i kako nam može olakšati svakodnevnu upotrebu pametnih uređaja u kućanstvu – kazao nam je predsjednik udruge Futura profesor Goran Samardžić, koji je na kraju razgovora uputio posebne zahvale partnerima na projektu, makarskoj razvojnoj agenciji Mara, Gradu Makarskoj, FESB-u u Splitu i učenicima i djelatnicima škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj.

Izvor: http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/61216-korak-u-buducnost-novih-generacija-s-projektom-robofutura