Udruga za robotiku Futura s ponosom objavljuje uspješan završetak projekta RoboFutura. Kroz ovaj ambiciozan poduhvat, cilj projekta bio je popularizirati STEM na području grada Makarske i Splitsko-dalmatinske županije te jačati kapacitete Udruge i partnera.
Tijekom trajanja projekta, Udruga je uspješno organizirala niz radionica za svoje članove i partnere, s fokusom na napredne metode podučavanja i upravljanja robotima. Osim toga, organizirani su ogledni sati interaktivne nastave s NAO robotom, pružajući priliku i djeci da se izravno upoznaju s ovom tehnološkim čudom.
U okviru programa za popularizaciju STEM-a, provedene su radionice robotike i programiranja za više od 400 učenika iz dviju osnovnih škola na području grada Makarska te radionice posebno namijenjene djeci s teškoćama u razvoju.
U nastojanju da ostane u koraku s globalnim trendovima, Udruga je organizirala studijska putovanja u Sloveniju i druga područja Hrvatske s razvijenim STEM područjem, gdje su njeni članovi imali priliku učiti od vodećih stručnjaka iz područja robotike.
Zahvaljujući Gradu Makarska, koji je bio nositelj aktivnosti adaptacije dviju školskih učionica, uspostavljen je STEM centar s trajnim, inovativnim sadržajem iz područja robotike. Ovaj prostor sada služi kao centar izvrsnosti, nudeći edukativne module za djecu, mlade i širu populaciju zainteresiranu za STEM.
Projekt je također uključivao razvoj i provedbu događanja na lokalnoj razini s ciljem podizanja svijesti o važnosti STEM-a i znanstvenih postignuća. U tom kontekstu, Osnovna škola Stjepana Ivičevića pružila je neprocjenjivu podršku i resurse u provedbi aktivnosti robotike s učenicima te organizaciji manifestacije ROBOshow.
Uz pomoć Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje koji je pružio ljudske kapacitete, članovi Udruge te profesori informatike OŠ Stjepana Ivičevića dodatno su se educirali i osnažili svoja znanja i vještine na području robotike i upravljanja NAO robotom.
Za sveobuhvatnu i stručnu pripremu te provedbu projekta RoboFutura, iznimna zahvala upućuje se Javnoj ustanovi Makarska razvojna agencija MARA.
Projekt RoboFutura nije samo jačao kapacitete članova Udruge za robotiku Futura, nego je i ostavio trajan doprinos obrazovnom sustavu Makarske. Osim obogaćenog školskog programa i opremljenih učionica, znanje i iskustvo koje su stekli članovi Udruge osigurat će kontinuirani napredak u STEM području.
Kroz ovakve inicijative, Udruga za robotiku Futura želi osigurati da se STEM oblasti prepoznaju kao ključne za razvoj lokalne zajednice, te da pružaju djeci i mladima alate potrebne za uspjeh u 21. stoljeću.
Zahvaljujemo svima koji su podržali i sudjelovali u ovom projektu te vjerujemo da je ovo tek početak dugoročne misije promocije STEM-a u Makarskoj i šire.