Projekt RoboFutura

Projekt RoboFutura prijavljen je u okviru Poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za popularizaciju STEM-a”, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.
Nositelj projekta je Udruga za robotiku Futura iz Kaštel Starog, a projektni partneri: JU Makarska razvojna agencija – MARA, Grad Makarska, Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje Split te OŠ Stjepana Ivičevića Makarska.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.174.759,31 kn, Iznos bespovratnih sredstaa iznosi 2.174.759,31 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%)
Projektni prijedlog predlaže brojne aktivnosti kojima je glavni cilj uključivanje učenika osnovnih škola u Makarskoj u robotiku kao novog područja STEMa u Makarskoj. Projekt je nastao kao svojevrstan nastavak aktivnosti koje je JU MARA započela  2018. i 2019. u suradnji sa prijaviteljem Udrugom Futura i makarskim osnovnim školama kada je radionice robotike pohađalo oko 110 učenika.
Uvođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255 iz OŠ Stjepana Ivičevića će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a njih 80 iz OŠ oca Petra Perice za izradu i programiranje mobilnih aplikacija.
Ovim aktivnostima se postiže prepoznavanje individualnih kompetencija učenika, razvijanje vještina programiranja kroz igru i zabavu, primjenu novih znanja i tehnologija u svakodnevnom radu i učenju, te osposobljavanje učenika za kreativno rješavanja zadataka.
Osim navedenog, projektom se planira adaptacija i cjelovito opremanje suvremenom opremom i robotima dvije školske učionice OŠ Stjepana Ivičevića u „STEM centar za robotiku“. Organizacija ovakvog trajnog postava prostora za robotiku će na lokalnoj razini služiti kao poligon za razvoj znanstvenih i stručnih sadržaja, timski rad, razvoj projekata, prezentaciju tehnologije, razvoj međusektorske suradnje te na koncu iznjedriti nove ideje za razvoj i popularizaciju znanstveno-tehnoloških sadržaja Grada Makarske.
Sudjelovanje znanstvene organizacije FESB-a  u svojstvu partnera u projektu daje veliki značaj kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Stručnjaci fakulteta bit će uključeni u jačanje kapaciteta nositelja i partnera, odnosno učitelja i nastavnika inormatike iz obje škole, i to kroz inovativne metode podučavanja, uz prisustvo humanoidnog NAO robota koji će dodatno zainteresirati djecu, polaznike radionica.
Humanoidni robot tako će biti prisutan na radionicama, ali i na radionicama robotike za djecu s teškoćama u razvoju i biti dodatna vrijednost čitavome projektu.
Osim navedenog predviđene su aktivnosti razmjene iskustava i primjera dobre prakse, studijska putovanja u tvrtku Rimac automobili Sv. Nedjelja i na FERN Zagreb te studijsko putovanje u Minhen – na Tehničko sveučilište i BMW Welt Center.
Kao kruna projekta predviđena je organizacija manifestacije ROBO SHOW te organizacija posjeta učenika naših škola OŠ Filip Lukas u Kaštel Starom.
PRIMJER IZ PRAKSE

Dinamična atmosfera u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića

Kako izgleda jedan sat robotike pogledajte na priloženom videu iz OŠ Stjepana Ivičevića. Razigrano, radoznalo… Što će sljedeće izraditi ovo male ruke osnovnoškolaca?

Projektu RoboFutura odobreno 2.2 milijuna kuna...

Projektom RoboFutura, vođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255 će se...
Read more

Europski tjedan robotike

Europski tjedan robotike se organizira već 11 godinu zaredom u cijeloj Europi. U Hrvatskoj zadnjih...
Read more

Radionice za učenike/ce

Udruga za Robotiku „Futura“ u tijeku je provedbe projekta RoboFutura koji se sufinancira sredstvima...
Read more

Kako to izgleda na radionicama?

Pogledajte u kakvom okruženju učimo nove vještine i pritom se zabavljamo. Video s radionica za...
Read more

Nastavljamo s edukativnim radionicama iz...

U Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića u Makarskoj na radionicama su sudjelovali učenici 6.razreda....
Read more

Radionice robotike oduševljavaju učenike u...

IZ MEDIJA: Makarska Danas (makarska-danas.com)
Read more
PITANJA?

Imate pitanja?Kontaktirajte nas

    Skip to content